top of page
Zoeken
  • Henriette Kamp

Een kijkje in waar ik zelf tegenaan loop

Degenen die mij kennen, weten dat ik een lichaam heb dat wat sneller uit balans is dan gemiddeld. Ik heb maar een smalle basis om op te bewegen. Na mijn whiplash-en is het nog gevoeliger geworden en nog duidelijker in aangeven wanneer ik mijn grenzen overga, of over mijn grenzen laat gaan. Mijn lichaam is mijn antenne. Mijn lichaam laat me weten wanneer ik de dingen vanuit wilskracht doe, in plaats van vanuit vertrouwen, enthousiasme, passie en liefde. Doe ik te veel vanuit wilskracht, vanuit 'moeten', dan val ik van de evenwichtsbalk.

Ondertussen heb ik echter bijgeleerd en heb veel overtuigingen kunnen laten varen. En voor gezondere varianten ingeruild. Want ja, dat kan en dat werkt. En ook al val ik nog steeds soms van de evenwichtsbalk, dan toch voel ik me beter dan ik deed. Niet alleen of per se fysiek, maar vooral dieper van binnen. Er is meer rust en vertrouwen. Ik ben ok zo, met dit lichaam, met wie en wat ik ben. Ik ben in verbinding met mezelf.


Mijn lichaam is nog steeds gevoelig en dat zal het blijven. Dat is onderdeel van wie ik ben. Maar ik ben veel meer afgestemd op wat het wil vertellen. Ik kan het nu ook ‘ontvangen’. Dus niet er tegenin, maar juist meebewegen. Wat in mijn geval vaak betekent: even niet zoveel bewegen 😉. Waar ik vroeger dan vanuit wilskracht wilde opkrabbelen, kan ik nu meegaan in wat mijn lichaam me probeert te vertellen. “Het mag uit liefde”, “heb vertrouwen”, “je mag zacht zijn naar jezelf en naar het leven”. En nu ik dat kan toelaten en ontvangen, blokkeer ik mezelf niet meer. Of in ieder geval veel minder.


Ik blijf hierdoor beter op de evenwichtsbalk. Maar omdat je nou eenmaal niet op alles in het leven invloed hebt, val ik er soms toch nog af. Zoals nu. En nu kan ik dan weer ervaren dat ik minder hoef en tegelijkertijd meer kan, dan ik vroeger kon, als ik naast de evenwichtsbalk terecht was gekomen. Omdat het niet vanuit vechten is, maar vanuit liefde voor mezelf, wat ik doe en wat ik te brengen heb op de wereld. En dat ik ook vrede kan hebben met dat het niet zoveel is. Maar wel waardevol. Zoals bijvoorbeeld dit stukje schrijven.


Ik denk namelijk dat het waardevol is om te laten zien dat een therapeut of coach ook gewoon maar een mens is, die te dealen heeft met haar eigen ‘shit’. Soms worden ‘we’ op een voetstuk gezet, maar we zijn maar gewoon mensen hè! Daarnaast wil ik hiermee ook een hart onder de riem steken bij mensen die dagelijks worstelen met chronische aandoeningen en pijn. Of dat nou fysieke of psychische pijn is. Je bent niet alleen. En vooral: je bent waardevol en geliefd!

Tot slot schrijf ik het om hoop te geven: omdat je je, ondanks de pijn, toch beter zou kunnen voelen. Door aan de slag te gaan met de overtuigingen die ervoor zorgen dat je je waardeloos voelt, niet alleen in fysieke zin, maar meer diep van binnen. Die overtuigingen die ervoor zorgen dat je dingen blijft doen, die je eigenlijk niet kunt, of niet fijn vindt. Die ervoor zorgen dat anderen over jouw grenzen gaan. Want als jij jouw grenzen niet bewaakt bij jezelf, weet ik bijna zeker dat dat bij anderen al helemaal niet het geval is.


Weet jij wat jouw pijn je wil vertellen? En waarom je maar blijft doen wat je doet, ook al brengt het je niet verder of doet het zelfs pijn? Waar verlang je naar? Wat houdt je tegen? Als je dat wat jou van binnen tegenhoudt, achter je zou kunnen laten, wat zou je dat dan opleveren? Bedenk eens wat dat zou betekenen voor jou, voor jouw leven, maar ook voor je dierbaren bijvoorbeeld. Als jij je waarde kunt voelen, kunt volgen en laten stralen. Je verbonden kunt voelen met jezelf en het leven. Ook al doet je lichaam andere dingen dan je in eerste instantie zou willen. En daar vrede mee kunt hebben.


Je zou jezelf een enorm cadeau geven, als je die overtuigingen aan zou kunnen kijken en zou kunnen omarmen. Om ze vervolgens los te kunnen en durven laten. Ik weet dat uit ervaring; been there done that. Als je je aangesproken voelt door dit bericht: doe er iets mee. Ga op zoek naar de antwoorden op de vragen die ik stel hierboven. Neem die stap! Dat kan bij mij, of bij iemand anders, maar geef jezelf die kans. Je bent het meer dan waard!

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page