top of page
Zoeken
Henriette Kamp

De kracht van het verbinden met je lichaam

Gedachtestromen

Ken je dat? Dat je de hele tijd maar aan het denken bent? Over van alles en nog wat. Piekeren misschien, maar kan ook zijn dat je van de ene in de andere gedachtestroom schiet, zonder dat het werkelijk piekergedachten zijn. Zonder dat je je per sé zorgen maakt, bedoel ik dan. Van het boodschappenlijstje, naar je agenda, naar waar je het op de werk over gehad hebt met een collega, naar dat je zoontje naar voetbal moet, dus hoe laat moeten we eten, naar wat eten we vandaag, naar hetzelfde boodschappenlijstje en oh ja, ook nog even naar de drogist.


We verliezen ons in onze gedachtestromen. En al die tijd zijn we ons vaak niet echt bewust van waar we zijn, wat we aan het doen zijn, wat we voelen, van ons lichaam. Het lijkt alsof we ergens daarbuiten zweven, los van onszelf. Onderweg van je huis naar je werk en dan plotseling al op dat ene kruispunt staan, waar je linksaf moet. “Oh, ben ik hier al? Ben er niet echt bij met mijn gedachten…”. Dat is voor bijna iedereen wel een bekend fenomeen.


Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom dit gebeurt, waarom we dit ‘doen’. Een belangrijke is denk ik cultureel. In onze maatschappij ligt er veel nadruk op het denken, op het cognitieve, de rede. Dat maakt al dat we denken dat onze gedachten belangrijk zijn en dat we op die manier de oplossingen en antwoorden vinden. Een andere belangrijke is, dat het ons weghoudt van waar het mogelijk 'pijn' doet, of 'pijn' gaat doen. Laten we dat eens onderzoeken.


Hierboven beschrijf ik een vrij onschuldige gedachtestroom van boodschappenlijstje naar boodschappenlijstje. Hoezo houdt die ons weg van mogelijke pijn? Dit is zo’n typische gedachtestroom van iemand die het eigenlijk te druk heeft. Te veel te doen in te weinig tijd. De (kleine) pijn hier is dan bijvoorbeeld dat het niet lukt om op tijd te eten en je zoon te laten komt voor zijn voetbaltraining. Dat zijn misschien niet gelijk piekergedachten, maar wel gedachten om jezelf overeind te houden in een realiteit die jou eigenlijk niet past, de realiteit van te veel te doen in te weinig tijd. En uiteindelijk is dan dat laatste de werkelijke (grote) pijn waar je van weg wilt blijven, want daar gaat het meestal om andere dingen dan de keuze van wat er vanavond op het menu staat. En dus verplaatsen we ons buiten onszelf, en daarmee eigenlijk buiten de realiteit. Ook al lijkt het juist, dat we er heel hard mee aan de slag zijn. Want we zijn toch aan het oplossen? Aan het plannen? Aan het…?! De paradox van ergens hard mee aan de slag zijn, om er eigenlijk van weg te blijven.



Jouw lichaam, als startpunt voor bewustwording

Nou is de titel van deze blog: de kracht van het lichaam en tot nu toe heb ik het over gedachten…. Onze vluchtige gedachten, waarmee we op een of andere manier proberen te dealen met de fysieke realiteit, vaak zonder die realiteit werkelijk onder ogen te zien. Ons lichaam is onze verbinding met deze fysieke realiteit. Ons lichaam is allereerst fysiek, iets wat onze gedachten en emoties niet zijn. Ons lichaam is letterlijk de belichaming van onszelf hier op de aarde. Daarmee nemen we onze plek in, daarmee zijn we letterlijk zichtbaar. Nog los van of we ons daadwerkelijk durven laten zien, want dat is dan weer iets uit je gedachtewereld. Maar het feit dat we hier lichamelijk aanwezig zijn, maakt nou eenmaal dat we hier zichtbaar, hoorbaar en voelbaar aanwezig zijn.


Iedereen die wel eens een bodyscan of aardingsoefening gedaan heeft, kent het effect ervan: het maakt je rustig. Het kalmeert je gedachten, je emoties en laat je lichaam zich (zoveel als mogelijk) ontspannen. Dit zijn oefeningen die verbinden met jouw fysieke lichaam, met jouw fysieke zijn hier op de wereld. Een aardingsoefening verbind je daarnaast ook nog eens met de fysieke aarde. Vanuit rustige gedachtestromen, rustige emoties en een ontspannen lichaam, is het eenvoudiger om je realiteit onder ogen te zien. De verbinding met jouw lichaam maakt dat mogelijk. Je lichaam geeft je de bedding die die stroom nodig heeft, die stroom van gedachten en ook die van emoties. Je lichaam is waar je voelt. Of dat nou om meer lichamelijk sensaties gaat (zoals kriebel, warm/koud of pijn) of om emotioneel voelen gaat (blijdschap, angst, verdriet of bijvoorbeeld liefde), je lichaam is je verbinding met én jouw antenne voor wat er werkelijk bij jou speelt, in jouw realiteit.

Daarom is verbinden met je lichaam voor mij het startpunt van bewustwording. Zodat je je realiteit onder ogen kunt zien en je kunt zien waar heling nodig is, waar passender keuzes gemaakt kunnen worden enzovoort. De verbinding met jouw lichaam is op die manier het startpunt om uiteindelijk verbinding te maken met wie je in essentie bent.


Comentarios


bottom of page