top of page

Overtuigingen

"Ieder voordeel heb ze nadeel" (Cruijff)

Simpel gezegd zijn overtuigingen gedachten die voor jou 'waarheid en werkelijkheid' zijn. Je twijfelt er geen moment aan en ze zijn voor jou zo waar dat je ze vaak niet eens meer opmerkt. En we hebben ze allemaal.

Een overtuiging komt zelden alleen, maar heeft eigenlijk altijd bijbehorende gedrags- en denkpatronen. Ook hier zijn we ons over het algemeen vaak niet van bewust. We hebben deze overtuigingen en gedrags- en denkpatronen ontwikkeld om met de dingen die gedurende ons leven op ons pad komen, om te kunnen gaan. Die overtuiginen en patroen proberen dus iets goeds voor je te doen. Ze hebben je ooit een manier gegeven om om te gaan met iets dat op dat moment moeilijk voor je was, of het gaf je een resultaat waar je naar verlangde (zoals bijvoorbeeld “als ik niet huil, is mijn moeder blij”).

Zo ontstonden dus, geheel onbewust, mechanismen die jou wat opleverden, jou beschermden en waardoor je jezelf staande kon houden. Deze mechanismen ontstaan vooral (maar niet alleen) gedurende onze jeugd. Sommige van die overtuigingen en patronen komen voort uit ‘trauma’.

 

Sommige overtuigingen en patronen zijn wat handiger dan andere; sommige zijn ronduit vervelend of zelfs saboterend en kunnen later in het volwassen leven echte obstakels vormen. Wat ooit voor jou als kind werkte, werkt nu in je volwassen leven niet meer. Sterker nog, het maakt het je alleen maar moeilijk! Het zijn die obstakels die maken, dat je vastloopt.

bottom of page