top of page
beeldmerk zinvolzen.png
MBSR & MBCT

Mindfulness training of MBSR/MBCT

Je kunt op veel plekken mindfulness trainingen volgen, die allemaal verschillend kunnen zijn qua inhoud. Verschillend zegt niets over goed of minder goed. Kies wat bij jou past. De Mindfulnesstraining van ZinvolZen is een officiële MBSR/MBCT training. De accenten van de training worden aangepast aan de deelnemers in de groep.

Als beoefenaar van meditatie was dr. Jon Kabat-Zinn bekend met de positieve invloed ervan op lichaam en geest. In het ziekenhuis zag hij vaak cliënten met allerlei chronische gezondheidsklachten die ‘uitbehandeld’ waren. Voor hen stelde hij een basistraining samen waarbij Mindfulness gecombineerd wordt met yoga, andere ontspanning- en bewustwordingsmethodieken en westerse kennis over volwasseneneducatie. Deze training heet officieel Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en is inmiddels een wetenschappelijk erkende behandelwijze bij stress en chronische pijn.

Gebaseerd op de MBSR training is vervolgens een nieuwe training ontstaan, ontwikkeld door Segal, Williams en Teasdale. Deze psychologen bemerkten dat Mindfulness ook heel goed blijkt te werken bij mensen met een (regelmatig terugkerende) depressie en hebben de aandachttraining speciaal afgestemd op deelnemers met affectieve klachten zoals (manische) depressie en angst. Deze training wordt officieel Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) genoemd.

bottom of page